smart living

#
Inspirace

Tipy pro vaše minimalistické bydlení

 ⸻ 
7.12.2022
15.11.2022

Cílem minimalismu není vlastnit méně věcí, ale žít smysluplnější život.

Cílem minimalismu není vlastnit méně věcí, ale žít smysluplnější život. Pokud jste připraveni využít všech výhod tohoto jednoduchého a účelného životního stylu, máme pro vás několik tipů, jak si zařídit minimalistický domov a začít žít minimalisticky. Nejtěžší na minimalizaci domácnosti je vědět kde začít. Jedna věc jevšak jasná: snažit se řešit celý byt najednou je zdrcující. Proto si na tenhle proces udělejte čas. Nespěchejte, vezměte jednu místnost po druhé. 

1. Začněte s nejjednodušší místností nebo šuplíkem

Nejdřív zaměřte svůj čas a energii na nejjednodušší místnost - a pak ji použijte jako inspiraci pro ostatní. Pokud máte problém s tím, jak přijít na nejlepší plán pro svůj domov, doporučuji aplikaci Clutter Free, která vám pomůže vytvoření personalizovaného plánu krok za krokem.

2. Zaměřte se na to, co je vidět

Jakmile si vyberete místnost, na kterou se chcete zaměřit, je dobré začít nejprve s viditelnými oblastmi - tedy s věcmi, jako jsou police, nábytek a věci na podlaze - a teprve pak přejít k uspořádání zásuvek, skříní a šatníku. Nejspíš se budete cítit zahlcení věcmi, které musíte prosím a právě tenhle postup vám pomůže vidět rychle výsledky své práce.

3. Nechte si věci, které skutečně používáte

Dobrým pravidlem je ponechat si jen ty předměty, které jsou pro vás skutečně nezbytné a mají pro vás význam. Projděte svůj domov a u každé věci se v klidu rozmyslete, zda jde o něco, co vám přináší hodnotu do života. Pro snadnější rozhodování o věci si můžete položit tyto otázky:
Potřebuji ji?
Používám ji?
Co bych používal, kdybych ji neměl?
Je to něco, co mi pomáhá vytvářet domov, jaký chci? Nebo to naopak odvádí mou pozornost?

4. Omezte výzdobu na smysluplné předměty

Pokud jde o výzdobu domácnosti, je snadné chtít ozdobit svůj dům různými předměty, které jste dostali, nebo objevili v místním výprodeji. Ale pokud se chcete zavázat k minimalistické domácnosti, je nejlepší omezit své dekorace jenna ty, které pro vás mají zvláštní hodnotu nebo význam.

5. Pravidelně uklízejte

Jedna věc je efektivně proměnit svůj domov na minimalistický, druhá věc je udržet ho takový natrvalo! Váš domov je prostor, který neustále obýváte, takže je potřeba udělat si z uklízení a nového řádu zvyk. 

6. Odolejte pokušení nakupovat další

V době neustálé a všudypřítomné reklamy může být tohle obzvlášť těžké. Pomůže vám odmítat reklamy, jak jen to jde, ať už to znamená odhlásit se z odběru e-mailů, méně sledovat televizi, nebo vyhazovat nevyžádanou poštu. Může to také znamenat, že odmítnete materialismus, objevíte svůj vkus, a co vám dělá radost ve vašem prostoru.

7. Najděte účel

Zde je jedna z nejdůležitějších částí minimalistického bydlení: Pokud přemýšlíte o tom, že začnete žít ve svém domově minimalisticky, věnujte nějaký čas přemýšlení o tom, proč to děláte. Chcete ušetřit více peněz? Trávit více času s rodinou? Uvědomit si důvod, proč to děláme, je důležité u všech věcí. Nakonec minimalistický život je o tom, že vedeme uvědomělejší život.

 ⸻ 
7.12.2022
15.11.2022