smart living

#
Nájemní bydlení

Můžete žít i jinak! Otevírá se nová kapitola nájemního bydlení

 ⸻ 
6.12.2022
1.12.2022

Institucionální bydlení, nebo také BTR (zkratka z anglického build to rent), je opakem běžné výstavby na prodej, tradičního přístupu v Čechách. Směr k nám přišel z Velké Británii, a v posledních letech se k němu přiklání i čím dál víc developerů.

Možná už jste slyšeli o Fragmentu. Nové dominantě Karlína, která vzniká pod taktovkou Souralovi Trigemy. Jde o modelinstitucionálního bydlení, který patří k dominantám nově se otevírajícího trhu v Čechách.

A co že to vlastně je?

Institucionální bydlení, nebo také BTR (zkratka z anglického build to rent), je opakem běžné výstavby na prodej, tradičního přístupu v Čechách. Místo cíle prodat jednotlivé byty co nejdřív za co nejvyšší cenu je tady záměr dům dlouhodobě vlastnit a provozovat čistě na pronájem jedním subjektem. Směr k nám přišel z Velké Británii, a v posledních letech se k němu přiklání i čím dál víc developerů.

(Ne) stabilita v nájmu

V česku žije v nájmu kolem 3 milionů obyvatel. Tohle číslo se v poslední dekádě zvedlo o 10 procent. Za aktuálních podmínek dává generaci mileniálů a Z vlastnictví bytu čím dál menší smysl. Chtějí bydlet v lokalitě, která je blízko službám a stěhovat se podle vlastních potřeb. Často se ale stěhují jen pro to, že investiční byt, ve kterém v nájmu bydlí, se letos již po třetí prodává. A právě tohle může institucionální nájemní bydlení vyřešit jednou provždy.

Nájem jako služba

Cílem výstavby na pronájem jsou nekompromisní byty, které jsou pro nájemníky atraktivní.  Najdete tady nejen promyšlené dispozice, ale i další služby. Projekty jsou zkrátka založeny na maximalizaci komfortu bydlení obyvatel tak, aby developerovi zajistili dobré a stabilní nájemníky.

Vypadá to, že se dočkáme doby, kdy přestane hrozit, že se z bytu musíme odstěhovat kvůli jeho prodeji stejně jako konce bydlení v bytech po babičce, do kterých majitel nechce nic investovat. Společné prostory těchto moderních činžáků častonabízejí další služby, jako jsou tělocvičny, studia jógy, recepci či zajištění převzetí balíků. Můžete si pověsit obraz,vymalovat, mít tady psa a žít tak dlouho, jak dlouho budete platit nájem. Prostě nájem jako kvalitní služba.

 ⸻ 
6.12.2022
1.12.2022