smart living

#
Nájemní bydlení

Jak bydlí generace Z?

 ⸻ 
6.12.2022
20.11.2022

V nájmu.

Gen Z je dnes nejrychleji rostoucí demografickou skupinou nájemníků v zemi. V roce 2021 se jejich počet vyšplhal o 13%, a tak nyní tvoří 27 % všech nájemníků. Vyrostli na tiny housech, v době rozmachu minimalismu a japandi. Jsou zvyklí na služby a technologie. Upřednostňují pohodlí a efektivitu. Namísto tradičního luxusu, chtějí být součástí komunity a pěstovat kytky. Dávají zkrátka přednost modernímu vybavení, které jim zjednodušuje každodenní život. 

Když jsme tenhle projekt připravovali, zjišťovali jsme, co od bydlení očekávají, a tady jsou naše závěry. 

Bojí se hypoték

Je to dáno i tím, jak moc se pro ně stalo získání hypotéky nedosažitelné. Bojí se vysokého zadlužení bydlení v nájmu se pro ně stává standardem. 

Potřebují internet

Zjistili jsme to v pandemii. Pro tuhle generaci, je ale vysokorychlostní připojení naprostý standard. Pro dosažení svých cílů a těch nejlepších pracovních výsledků jsou zkrátka na konzistentním a rychlém Wi-Fi připojení závislí. Pokud si tedy chcete zajistit nájemníky z mladé generace, bude muset mít ve své nemovitosti bezproblémový přístup k rychlému a spolehlivému internetu.

Je pro ně důležitá čtvrť, ve které žiji

Psychologický efekt dlouhodobého lockdown způsobil náš zájem o okolí, ve kterém žijeme. Začali jsme se zajímat, kam půjdeme běhat a kdo jsou naši sousedé. Pro generaci Z, která vstoupila na trh s bydlením teprve nedávno je prostředí, ve kterém žijí jedna z nejdůležitějších věcí. Zajímají se o možnost pěstování, střešní terasy, společné balkony. Zkrátka o vše, co jim zajistí život v komunitě. 

Pracují z domu

Velká část firem se po covidu do kanceláří nevrátila. Práce z domu je ale osamělá, a tak mladá generace čím dál častěji využívá coworky. Místa, které mají blízko bytu. Mohou v nich nerušeně pracovat a kde potkají nové lidi. Takové místo jim můžete vytvořit i v domě.

Dbají na bezpečnost

Člověk, který se v domě necítí bezpečně se nejpozději do roka odstěhuje. Pocit bezpečí můžete výrazně posílit technologickými prvky, jako jsou chytré zámky na dveřích nebo interkom u hlavního vchodu, který je propojen s jejich chytrými telefony. Bezpečnost pro ně ale přesahuje strach o sebe! Nájemníci z gen Z rádi nakupují online a chtějí mít jistotu, že jim zboží dorazí v pořádku a bude ho mít kdo převzít. Tohle za vás vyřešit třeba chytré zámky, nebo recepce v domě.

Bojují za planetu

Tahle generace stojí v čele boje proti klimatickým změnám. Více než všechny předešlé si uvědomují svůj dopad na životní prostředí. Proto udržitelné stavby lákají jejich větší zájem. U novostavby toho není těžké dosáhnout. Změnit ale můžete i starší dům. Například odběrem zelené energie, nebo přechodem na zdroje, jako jsou solární panely. Jedním z nejjednodušších řešení je pak zřízení nádob na recyklaci odpadu a kompostování. 

Chtějí mít uklizeno

Možnost mít věci na svém místě a vizuálně čistý prostor. Tahle generace recykluje nejen odpad, ale i oblečení. Je zvyklá prodávat své staré kousky, nebo je vracet přímo v obchodě. Čím lépe byt zajistíte vestavěnými prostory, tím víc jim usnadníte stěhování i orientaci v bytě. Abyste mohli pracovat z domu, musíte tam prostě mít, jako když právě uklidila Marie Kondo.

Dbají na svůj spánek

Mladá generace téměř nepije a aktivně se zajímá o wellbeing. Radost jim tak udělte i takovou maličkostí, jak je tma v ložnici. Zajištěním správného závěsu do ložnice tak zvýšíte spokojenost každého, kdo u vás bydlí.

Jógamatka, světlo a kytky

Dřív jsme prostor v bytě orientovali podle gauče a televize. Dnes je důležité, abyste si měli kde vytvořit klidný kout na jógamatku, přes den měli dost světla na práci, a aby se tady dařilo i vašim zeleným společníkům.

Až budete byt rekonstruovat, nebo připravovat projekt, myslete i na maličkosti. Právě ty tvoří domov. A domov je to, co v nájemním bydlení hledají všechny generace.

 ⸻ 
6.12.2022
20.11.2022