smart living

#
Zdravé bydlení

6 snadných způsobů, jak žít ve svém bytě zdravěji

 ⸻ 
7.12.2022
20.11.2022

Kde jinde začít než ve vlastním bytě? Vždyť prostředí, ve kterém žijete, má obrovský vliv na vaše duševní i fyzické zdraví.

Začátek nového roku je skvělou příležitostí zamyslet se nad svým životním stylem a provést některé pozitivní, zdravé změny. Kde jinde začít než ve vlastním bytě? Vždyť prostředí, ve kterém žijete, má obrovský vliv na vaše duševní i fyzické zdraví.

Pokud jste připraveni na nový začátek roku 2023, máme pro vás šest tipů na zdravé bydlení v bytě, díky kterým proměníte svůj domov v oázu klidu.

Zbavte se nepořádku

Nepořádek v bytě může být zdrojem stresu a pouhé uspořádání prostoru má okamžitý uklidňující účinek. Věnujte jeden den tomu, abyste se zbavili všeho, co už nepoužíváte nebo nepotřebujete. Až budete hotovi, dopřejte svému bytu důkladný úklid. Pro maximálně zdravé bydlení v bytě používejte ekologické čisticí prostředky.

Podporujte zdravé návyky

Investujte do doplňků, které podpoří zdravý život v bytě. Vybavte kuchyň doplňky, které vás povzbudí k výběru zdravého jídla, například mísou na ovoce na kuchyňské lince. Nezapomínejte také na pitný režim - hydratace je klíčová pro celkové zdraví, energii a soustředění. Lahev s vodou na nočním stolku vám zpříjemní ráno. 

Přeneste venkovní prostředí dovnitř

Přirozené světlo okamžitě zlepšuje zdraví a náladu. Sluneční světlo pomáhá tělu produkovat vitamin D, který je důležitý pro vstřebávání vápníku, budování silných kostí a posílení imunitního systému - což bychom teď všichni potřebovali. Světlo také zahání sezónní deprese. Využijte co nejvíce přirozeného světla tím, že roztáhnete závěsy nebo žaluzie a umístíte často používaný nábytek co nejblíže ke světlu. 

Pořiďte si Rostliny

Kytky prokazatelně zlepšují zdraví a pohodu - jsou přírodními čističkami vzduchu a odstraňují z něj škodliviny a chemické látky. Přidejte do svého prostoru několik rostlin nenáročných na údržbu, abyste ještě více podpořili zdravé bydlení v bytě.

Vytvořte si produktivní prostor pro práci z domova

Pokud bydlíte v garsonce nebo jednopokojovém bytě, soukromá domácí pracovna pro vás pravděpodobně není v kurzu. To však neznamená, že musíte pracovat na stejném místě, kde spíte. Umístěte nábytek, knihovnu nebo paravan do místnosti tak, že vytvoříte zóny, které vám umožní oddělit práci od odpočinku a dalších činností. Investujte do kvalitního psacího stolu a židle, a nezapomeňte si prostor osvětlit.

Zlepšete svůj spánek

Zdravý život v bytě začíná dobrým odpočinkem. Zpříjemněte si spaní tím, že investujete do kvalitní matrace, polštářů a povlečení z přírodního lnu nebo organické bavlny, které podpoří hluboký spánek. Zvažte investici do zatemňovacích závěsů - ty jsou důležité zejména v případě, že máte na druhé straně okna jasné pouliční osvětlení. A nezapomeňte nechat elektroniku (včetně televizorů, tabletů a telefonů) za dveřmi ložnice.

Vyhraďte si prostor pro aktivní odpočinek

Pokud jde o zdravý životní styl v bytě, cvičení a meditace dokážou zázraky. Vyhraďte si čas a prostor na pravidelné cvičení nebo meditaci. Odsuňte konferenční stolek stranou, nebo si rozložte podložku na jógu u nohou postele. Pokud používáte fitness aplikaci nebo online video, zvažte pořízení držáku na tablet nebo telefon pro snadné sledování.

 ⸻ 
7.12.2022
20.11.2022